De trei ani pe legitimația de presă a Dianei Oncioiu scrie reporter Dela0.ro, o platformă independentă de jurnalism. Înainte să aleagă “calea” alternativă, Diana a lucrat cinci ani în televiziune, la Realitatea și Digi24. Scrie de obicei pe teme sociale – violență în familie sau violență domestică, educație, asistență socială, sărăcie extremă, excluziune socială – dar e și autoarea unor dosare-reportaj despre reintegrarea socială a deținuților eliberați din penitenciare sau despre lanțul administrativ care face posibil ca în subsolurile din Ferentari să trăiască oameni.

 

Diana, povesteşte-ne un pic despre traseul tău profesional, cum ai ajuns de la ştiinţe politice la jurnalism ?

Ușor, aș putea spune. Terminasem deja cei patru ani de Facultate în 2007, mă înscrisesem la master și voiam să mă angajez. Unul dintre profesorii mei știa și m-a întrebat dacă nu vreau să merg la Realitatea. Și m-am dus fără să mă gândesc că voi face presă din acel moment încolo. Asta poate și pentru că nu sunt dintre acei oameni care și-au dorit când erau mici să fie jurnaliști. După două luni de internship neplătit m-au angajat ca redactor la secția politic. Și acolo am rămas timp de trei ani.

Am învățat multe aici, foarte multe. Au fost și momente mai puțin plăcute, cum ar fi alegerile prezidențiale din 2009, când mai toată presa centrală a lăsat orice principii jurnalistice și s-a aruncat în lupta politică. Cu doar câteva zile înainte de al doilea tur al alegerilor eu am început să-mi caut un master în afară.

În august 2010 mi-am dat demisia de la Realitatea și am plecat la master în Amsterdam. Un master pe Holocaust și genocid. Eram sigură că voi rămâne acolo, că mă voi înscrie la doctorat, că voi preda. Nu mi-a ieșit cu doctoratul așa că după doi ani am revenit în țară, cu gândul de a pleca din nou altundeva. Până să mă dumiresc unde, am zis să mă angajez – căci nu puteam sta degeaba. Așa că m-am dus la Digi să fac ceea ce știam deja. După un an și jumătate am plecat și de la Digi. Din martie 2014 sunt exact unde trebuie. La dela0.ro.

Nu am terminat eu jurnalismul, dar ceea ce am studiat mi-a influențat cumva parcursul. Eu scriu mult despre grupuri marginalizate, discriminate. Atunci când înveți despre genocid, studiezi practic despre exact genul acesta de grupuri. Înveți despre cum se construiește un discurs al urii, care îl transformă pe cel de lângă tine într-un “celălalt“ care e vinovat de toate relele imaginate, pe care-l disprețuiești și marginalizezi. Sună cunoscut, nu?


Care sunt cele mai importante investigaţii în care ai fost implicată şi cum se prezintă ele astăzi ?

Aș începe cu Moștenire de la tata. E proiectul meu de suflet la care am lucrat singură. O serie de reportaje despre cei care înainte să dea au primit, despre adulții agresori care în copilărie au fost victimele violenței în familie.

Apoi sunt proiectele în care a fost implicată toată echipa Dela0.ro. Zodia Scorpionului, o campanie prin care am vrut să vedem cum arată România după 10 ani de Traian Băsescu.

FerentariLux e un alt proiect mare al echipei Dela0.ro. E un pachet jurnalistic complet – reportaje, fotoreportaje, video reportaje, documentar. Pentru acest proiect am petrecut în Ferentari nouă luni de zile. Am putut face asta pentru că am avut o finnațare de la Enel. În Ferentari am vrut să vedem nu doar cum arată sărăcia, ci și care sunt condițiile care o determină și o întrețin. Am vrut să trecem de senzațional și să ajungem la viețile oamenilor din cartier.

Nu am cum să nu amintesc cele două documentare Extincția și Moguliziunea. În Moguliziunea vorbesc chiar despre experiența mea la Realitatea. Eu sunt cea care umblă tot documentarul cu o cutie pe cap, o cutie care se vrea a fi un televizor.

Cel mai recent proiect în care este implicată echipa Dela0.ro se numește Să fie lumină.

 

Foto Credits: Chris Nemes

 

Pe lângă interacţiunile tale cu scena de mass-media mainstream, ai intrat în arena jurnalismului independent. Care sunt temele abordate în zona aceasta ? 

Eu am părăsit presa centrală pentru presa independentă. Presa independentă, în cazul meu Dela0.ro, a fost cea care mi-a oferit cadrul în care să-mi fac meseria așa cum trebuie – fără nicio agenda ascunsă, fără intervenții, cu timp suficient pentru documentare. Aici am găsit libertatea de care aveam nevoie.

Financiar încă căutăm soluții. Dela0.ro se susține din burse, premii, finanțări punctuale. La Să fie lumină mergem doar pe donații. A fost un test și pentru noi. Am lansat subiectul și odată cu el campania de crowdfunding. I-am lăsat practic pe oameni să decidă dacă vor să plătească pentru a citi reportaje și investigații pe o așa temă.

Dela0.ro este o platformă media independentă pusă pe picioare de Oana Dan și Vlad Stoicescu în 2011, după ce au plecat de la Evenimentul Zilei. Pe parcurs au mai venit Andrei Crăciun, Silviu Panaite și Mihai Dragolea. Și eu. Oana și Vlad au deschis platforma cu o serie de investigații despre “cum petrec băieții deștepți gunoiul la groapă”, o campanie sprijinită financiar de Fundația Soros în România.

La noi o să găsești reportaje, anchete, interviuri, analize, fotoreportaje și documentare. Subiectele sunt cât se poate de diverse. De la reintegrarea foștilor deținuți, exploatarea lemnului în România, problemele din sănătate, educație, până la reconstituirea acelei seri din Colectiv, situația persoanelor fără acte în România sau cauzele și efectele migrației inter-comunitare. Și multe altele.

Să fie lumină e un proiect care-și propune timp de doi ani de zile să producă reportaje și investigații despre existența instituțională a cultelor din România, cele recunoscute oficial. E un proiect care aduce la masă jurnaliști de la patru platforme media independente – Dela0.ro, Centrul de Investigații Media, Decât o Revistă şi Casa Jurnalistului.

Vrem să spunem cum funcționează cultele, cum sunt ele organizate, finanțate. Ce afaceri derulează. Și cine sunt oamenii care le conduc. Vrem să aratăm care sunt mecanismele bugetare, central și locale, prin care sunt constant alimentate cu bani publici. Și-n ultimă instanță, cine sunt aceste culte, care este locul lor în comunitățile în care funcționează, cum își construiesc succesele și eșecurile, cum servesc interesul public, din poziția lor de gestionare ale unora dintre cele mai importante valori ale societății.


Care sunt perspectivele tale profesionale pentru următoarea perioadă ? 

O să continui să fac jurnalism. Mai sunt atât de multe lucruri de descoperit și povestit, atât de multe lucruri de înțeles și atât de multe de învățat. Momentan documentez o serie de subiecte pentru Să fie lumină, pe care le veți găsi cât de curând pe site. Pentru Dela0.ro lucrez la un reportaj despre segregarea în educație. Pregătim la Dela0.ro mai multe reportaje și video reportaje pentru relansarea site-ului.

În rest, rămân tot pe subiectele pe social, momentan. Și când vreau să fac o pauză, să schimb puțin registru mai fac o anchetă pentru Să fie lumină.

 

 

Acest material a fost realizat de Bernadeta Pătrașcu și Grig Vulpe, în cadrul unui parteneriat dintre Muzeul Pietonilor şi TEDxEroilor.

Voices of TEDxEroilor reprezintă o colecție de portrete-interviu cu speakeri prezenți la ediția Mind the Gap – serie documentară în care interacționăm cu cetăţeni activi din societatea contemporană. TEDxEroilor este un eveniment non-profit care și-a asumat misiunea de a fi un catalizator al progresului comunității din Cluj-Napoca. Evenimentul reprezintă locul de întâlnire al ideilor și al oamenilor care împărtășesc dorința de a provoca viitorul și de a-și depăși limitele. Acest lucru oferă posibilitatea de a crea legături noi care să aducă plus valoare comunității sau posibilitatea de a găsi inspirația și curajul necesar pentru a pune în practică alte idei, care până atunci păreau imposibile.

@ Muzeul Pietonilor, 2018