Anul acesta la TIFF, pe lângă toate filmele vizionate, am avut plăcerea de a ne întâlni cu Adrian Păduraru – cu care, din vorbă-n vorbă, am ajuns să discutăm despre fonduri culturale, proiecte independente și multe altele. Rezultatul acestor interacțiuni le puteți găsiți în ultimul număr al revistei TIMPUL, disponibilă în rețeau Inmedio.roHumanitas și Cărturești, dar și online.

 

„La TIFF, în atmosfera festivalului, dar datorită, mai ales, lui Tedy Necula, care pare să cunoască acolo pe toată lumea, am întâlnit oameni care au proiecte frumoase, pe care le și pun în practică. Despre ei merită, cred, să aflăm în această pagină.

Nu-mi pot reţine, vă rog să mă scuzaţi, tentaţia parantezei și spun că parte însemnată din energie și-o consumă căutând să convingă autorităţi, de tot felul și din tot locul, că vor să facă ceva bun și bine. Am scris „autorităţi”, pentru că în cele mai multe cazuri reprezentanţii (mîh!), angajaţii (cam neangajaţi), funcţionarii (cei care ar trebui să o facă să funcţioneze?), oamenii (!) instituţiei sunt Autoritatea însăși sau măcar mâna Ei dreaptă (…doar din partea respectivă, aproape nici o legătură cu justeţea). Să fim drepţi, Drepţi! Există fonduri culturale, bugete locale. Pe loc, repaus! Arareori banii aceștia ajută serios proiecte serioase.

Primii, în Timpul de azi, foarte tineri, creativi, cu discurs impresionant, într-o limbă română bogată și expresivă, cu simţul umorului și al măsurii, de o promptitudine emoţionantă; la prima mea propunere- rugăminte mi-au trimis mai multe variante, succesive, ale informaţiilor și gândurilor ce urmează. Le-am transcris fără mari intervenţii, cu gândul că mai binele ar fi fost al meu, poate nu și al lor.” (Adrian Păduaru)

📰 Materialul integral poate fi accesat online, aici: http://www.revistatimpul.ro/view-article/4134

🖌 Lucrarea din copertă este realizată de Nicolae Romanițan