Concept

Expoziția de fotografie Faces from the backstage documentează operatori socio-culturali implicați în ​procesul de regenerare din Parcul Feroviarilor, ​cetățeni ce participă la transformarea modului de a imagina spațiul public local contemporan. Firul roșu al ​colecției documentare pe care o propun ține de dorința de a revela resorturile​ interioare​ ​ale​ unei părți din​ societatea civilă ​clujeană. Fiecare portret surprinde posturi diferite într-un cadru relaxat și personal, facilitând apropriere, cunoaștere și familiarizare între membrii micro-societății noastre.

 

Context

Parcul Feroviarilor ocupă un loc aparte în memoria și istoria Clujului. De la găzduirea unui târg de vite acum peste 100 de ani până la a deveni un bastion al democrației participative, zona Lupșa a trecut prin multiple transformări. Începând cu anii ‘90 parcul a intrat într-un proces de hibernare și progresivă deteriorare. Privatizarea parcului a fost la limită evitată în anul 2009 datorită mobilizărilor cetățenești. Mai recent, din anul 2016 a fost demarat la nivelul municipiului Cluj-Napoca un amplu proces multidisciplinar de regenerare urbană. Reprezentanții administrației, organizațiile societății civile, riverani, sectorul cultural, studenți şi membrii comunităţii academice au participat la evenimente consultative, socio-culturale și artistice ce vizau reactivarea pe​ ​ termen​ ​ scurt,​ ​ mediu​ ​și​ ​ lung​ ​ a parcului. (sursa FabHub).

 

Proiect realizat de Bernadeta Pătraşcu și Grig Vulpe în cadrul Muzeul Pietonilor, cu sprijinul Universității Babeş-Bolyai, YOLKA, Daisler Print House, Erfiga & Grande Pizza.